Uppsala

Överste Bo Pellnäs, president Anders A Aronsson, överste Pernille Undén, programansvarig Lars Hedström, generalmajor Mats Engman

2024-04-10

Ett möte med synnerligen god uppslutning genomfördes onsdagen den 10 april med föredrag av överste Pernille Undén, chef för F16 Upplands flygflottilj samt garnisonschef för Uppsala garnison vilken omfattar förutom nämnda F16 även Försvarets underrättelse- och säkerhetscentrum, Luftstridsskolan och Flygstaben.

Överstens föredrag introducerades musikaliskt med ”Fly me to the moon” (Bart Howard) av klubbens honorary Ulf Johansson Werre.Föredraget hade titeln ”F16 Upplands flygflottilj - i skenet av en ny omvärld”.

Pernille Undén presenterade först kort sig själv med några ord. Undéns långa karriär inom Försvarsmakten, 34 år, har skapat breda erfarenheter från myndighetens olika segment, allt ifrån starten i Luleå på F21 via olika uppdrag på förbandsnivå till taktisk nivå på flygstaben samt operativ nivå på högkvarteret som chef för Insatsstaben. Sedan 2021 är hon chef för F16 Upplands flygflottilj som då återetablerades.

Flygvapnet fördelas idag på följande platser F21 Luleå, F16 i Uppsala, F17 i Ronneby, F7 i Sotenäs och helikopterflottiljen som i huvudsak är grupperad i Linköping men finns även i fördelad runt om i landet på sina skvadroner. Inom flygvapnet arbetar ca 8000 personer varav ca 1800 civila. På F16 arbetar 850 personer varav 200 civila.

Återetableringen av F16 samt även andra regementen i landet har sin förklaring i det förändrade säkerhetsläget. Säkerhetsläget har varit i en negativ riktning under lång tid från Georgienkrisen 2008 och annekteringen av Krim 2014. En ögonöppnare för svenska beslutsfattare var då Sverige påverkades 2013 med det som går under benämningen ”ryska påsken” då Ryssland gjorde ett skenanfall mot Gotska sandön. Läget ses nu, sedan anfallskriget mot Ukraina, som det allvarligaste sedan andra världskriget slut och har betonats från både politik och militär vid försvarskonferensen Folk och försvar under vintern med att krig ej kan uteslutas i Sverige.

Ryssland satsning på krigsförmågan är offensiv och de lägger idag ca 6,5 % av BNP på upprustning. Vidare har Ryssland kapacitet och vilja att använda våld för sina syften vilket Ukrainas befolkning nu får uppleva. Utöver oron i vår direkta närhet så nämner även Pernille utvecklingen i Mellanöstern och Kinas agerande med bl.a. strategiska insatser i Afrika. Men översten tar även upp två områden där mer samverkan måste ske inom hela totalförsvaret och samhället i stort nämligen de komplexa hybridattackerna mot myndigheter, företag och organisationer samt ökad terrornivå.

Pernille talar vidare om att Överbefälhavaren har tagit fram fyra strategiska området som ska prioriteras i verksamheten. Det handlar om skarp verksamhet, medlemskapet i NATO, stöd till Ukraina samt Försvarsbeslut 20.

Kort beskrivs de fyra delarna som;

Skarp verksamhet;

I och med eskalationen i vårt närområde måste den dagliga skarpa verksamheten vara dynamisk, flexibel och uthållig samt redo att agera.

Medlemskapet i NATO;

Försvarsmakten ska aktivt arbeta för anpassning av metoder, tekniska system, öva och träna tillsammans. Flygvapnet har kommit långt i detta arbete pga historiska bilaterala/trilaterala samarbeten och avtal. NATO-medlemskapet knyter det nordiska länderna närmare varandra och bla har det tagits fram ett nordiskt koncept med samverkan för gemensamt kunna operera. I Norden finns 250 stridsflygplan som via samordning kan agera samfällt.

Stöd till Ukraina;

F16 har dagligdags aktiviteter med härledning till detta uppdrag.

Försvarsbeslut 20;

Detta beslut handlar om att anpassa lokala verksamheten till den förstärkning av krigsorganisationen som är planerad och ska vara klar tom 2030.

DCA (defence cooperation agreement) kommenterades också. Avtalet mellan USA och Sverige reglerar förutsättningarna för amerikanska styrkors närvaro i Sverige. I dagsläget är det inte aktuellt med amerikanska styrkor i Uppsala utan fokus är Luleå, Sotenäs och Ronneby.

Ulf Johansson Werre

2024-04-03

April månad har infunnit sig med besked - vårliga kalla vindar minst sagt! Men på Uppsala Rotaryklubbs första aprilmöte är det god stämning då klubbens honorary, pianisten och kapellmästaren Ulf Johansson Werre håller ett värmande föredrag om en av jazzens giganter Duke Ellington. Werre ses som en av sin generations främsta jazzpianister och har musicerat med allt från Arne Domnérus och Hank Crawford till Lill-Babs. Ulfs föreläsningsserier spänner över jazzens hela historia men fokuserade idag på Ellington.

Edvard Kennedy Ellington föddes 1899, såldes 125 år sedan, i Washington DC. Son till James och Daisy, född Kennedy, Ellington som båda var musikaliska och spelad piano. Pappa James arbetade för amerikanska flottan och var även delvis butler i Vita huset. Ellingtonska familjen hade det gott ställt, en amerikansk medelklassfamilj. Duke inspirerades tidigt av ragtime-pianister som han mötte som flitigt spelandes biljard, där piano-livemusik var ett stående inslag i miljön. Duke började ta pianolektioner först för sin mor sedan för en rad pianister. Daisy, hans mor, uppfostrade honom även i vett och etikett, kläder och mode vilket han starkt tog fasta på, alltid korrekt klädd. Hans elegant stil gav honom namnet – Duke. Som illustration av Ellingtons tidiga produktion, med karresteristiska dissonanta toner som ej var så vanliga inom jazzen – en blandning av blues och konstmusikens impressionister - spelade Ulf Johansson Werre ”Black Beauty”. Även en tydlig ragtime-inspirerad komposition.

Ellington insåg tidigt att kapellmästeri är hans bästa sätt att få ut sin musik. Han ingår själv vid denna tid i orkestern The Washingtonians som leddes av Elmer Snowden. Då Snowden lämnar bandet väljs Ellington till ledare och det blir starten på hans legendariska orkester. 1927 får de engagemang på anrika Cotton Club i New York varifrån de gjordes radioutsändningar och Ellingtons namn spreds i USA. Från denna tid kommer bl.a. Duke´s Djungle style och Johansson Werre exemplifierar vid pianot med kompositionen ”Black and Tan fantasy”.

Under 1930-talet kom depressionen i USA, 90% av all artistisk verksamhet läggs på is men Ellington lyckas hållas orkestern vid liv p.g.a. de stora royaltys han skapat via sina kompositioner. Han gör en succéartad europaturné med orkestern 1933 och radiosändningar med hans musik sprids och likaså hans skivor.1937 skriver en av orkesterns medlemmarna Juan Tizol tillsammans med Ellington en av 1930-talets hits ”Caravan” som blir Ulf Johansson Werres tredje musikaliska illustration på Ellingtons kompositions-skatt.

Sammanfattningsvis noterade Werre att 1940-1970-talet ej hans med i detta föredrag varför förhoppningsvis en del 2 av detta föredrag bli verklighet framöver….

Noteras kan också att Ellington står utanför de klassiska indelningarna av olika sorters jazz så som 20-talsjazz, storband, swing, bebop. Han hade ett eget sätt att komponera och ville få ett erkännande för det så som konstmusikens tonsättare, impressionister, vilka han tog intryck av.

Utöver Werres föredrag välkomnades Mattias Nordström, direktor vid Sammariterhemmet diakoni, som ny medlem i Uppsala Rotaryklubb

På bild Anna Packalén Parkman past president, Anders A Aronsson president, Malin Graffner Nordberg föredragshållare, Coco Norén föredragshållare, Lars Hedström programansvarig, Per Uhlén medlem i Uppsala Rotaryklubb samt en av prisets stiftare.

2024-03-27

Mars månads sista möte i Uppsala Rotaryklubb var dedikerat till ett föredrag om Uppsala universitets innovation- och entreprenörspris. Ämnet presenterades av inte mindre än två föredragshållare dels av pro-rektor vid Uppsala universitet Coco Norén dels av UU Innovasions chef Malin Graffer Nordberg.

Uppsala universitets innovation- och entreprenörspris instiftades år 2021 och ska synliggöra universitetets entreprenöriella kultur. Universitetet fick en donation från tio stiftare till priset om 2 miljoner vardera, sammanlagt 20 miljoner. Prisceremonin sker på våren och nomineringstiden är i november. Det är fritt fram för var person att nominera kandidater.

Innovationen är universitetets uppgift och ska komma från Uppsala universitets forskning eller utbildning. Vidare krävs en entreprenör för att bära innovationen ut för implementering på en marknad för kommersialisering. 

Priset kan ges till 1-3 personer med ursprung i Uppsala universitet som sedan format ett framgångsrikt företag ur innovationen. Priskommitténs ordförande är rektor magnificus som också utser övriga i stiftelsens kommitté.

Tre pristagare har tilldelats priset sedan start nämligen;

År 2022

Ulf Landegren, Björn Ekström och Jon Heimer för att ha omvandlat världsledande forskning vid Uppsala universitet till det framgångsrika bioteknikbolaget Olink Proteomics med ca 500 anställda och huvudkontor i Uppsala.

År 2023

Andreas Lifvendahl, Johan Svensson och Harald Klomp för en smart metod för videostabilisering, en mjukvara som snart finns inbyggd i en miljard mobiltelefoner och kommersialiseras via deras företag Imint med ca 50 anställda.

År 2024

Mats Karlsson, professor i farmakometri vid Uppsala universitet som också är medgrundare till Pharmetheus med över 100 anställda. Farmakometri handlar om att med hjälp av matematiska modeller baserade på fysiologi och farmakologi försöka förbättra läkemedelsbehandling för patienter. På Pharmetheus arbetar man framför allt som konsulter åt stora läkemedelsföretag med att designa och analysera kliniska prövningar.

Mer kan läsas här;

 

https://www.uu.se/om-uu/akademiska-traditioner/priser-och-utmarkelser/uppsala-universitets-innovations--och-entreprenorspris

 

Anders A Aronsson president, David Håkansson föredragshållare, Lars Hedström programansvarig.

2024-03-20

Uppsala Rotaryklubb besöktes den 20 mars av David Håkansson, professor i svenska språket vid Uppsala universitet. Förutom en framgångsrik forskarkarriär som inleddes vid Lunds universitet så är David också en erkänt god ledare och numera dekan för språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet, en fakultet som för övrigt omfattar forskning och utbildning i totalt 50 olika språk. Vidare är David sedan 2023 invald i Svenska Akademin på stol nummer 3 efter framlidne Sture Allén. David Håkanssons föredrag hade titeln ”Svenska språkets variation och utveckling” och han uppehöll sig först vid en historisk tillbakablick på Svenska Akademins arbete vars uppdrag är synonymt med litteratur framför allt pga. deras ansvar sedan år 1901 att utse Nobelpriset i litteratur. David framhåller dock att akademin arbetar på många andra sätt med svenska språket.

Svenska Akademin instiftas 1786 av Gustaf III med inspiration från den Franska Akademin som har sitt ursprung från år 1685 och kardinal Richelieu. Svenska Akademins främsta arbete skulle vara att främja svenska språkets renhet, styrka och höghet. För att uppnå målet så skulle akademin bl.a. utarbeta en ordbok och en grammatikbok - Svenska Akademins ordbok och Svenska Akademins grammatikbok. Än idag är målen liknande även om de uttrycks i andra ord så som att främja ett ”gemensamt rikt och levande språk som alla ska ha möjlighet att bruka”.

Svenska Akademins ordbok är en historisk bok till uppgift att beskriva svenskt skriftspråk från Gustaf Vasas tid till våra dagar. From 1883 fick akademin ett systematiskt arbete kring ordboken efter en plan som lagts fram av professorn i nordiska språk vid Lunds universitet Theodor Wisén som gick ut på att ha en fast redaktion som arbetade med ordboken med säte i Lund. Första utgivningen skedde 1893 och uppdraget slutfördes med sista bandet som trycktes i december 2023. Nu återstartar Svenska Akademin arbetet med ordboken eftersom det som skrevs 1883 i vissa delar kan vara ålderdomligt. David nämner exempelvis att hon numera är ett eget pronomen och inte en böjningsform av han... Revisionen av ordboken, som beräknas vara klar om tio år, sker dock med utgivning i digital form.

På 1980-talet tog grammatikarbetet fart under ledning av Davids företrädare Sture Allén. 1999 publicerades Svenska Akademins grammatikbok som är ett grammatiskt referensverk i fyra band om 2700 sidor. Boken omfattar skriftspråkets grammatik inte talspråket.

Håkansson kommenterade också dom-reformen så som språkreform. Hänvisningen till du-reformen håller ej enligt David då den i huvudsak handlar om tilltalsproblem och om att lösa ett praktiskt problem på ett enkelt sätt. Grammatiska val så som att välja mellan de och dom måste skiljas från andra typer av språkliga val så som stavning. När det gäller stavning så kan man göra reformer och där är ordlistan ett rättesnöre. Grammatiska förändringar är långdragna processer som kräver tid där nya och gamla alternativ samsas. Alltså kan ej grammatiska språkreformer komma ovanifrån utan från svenska folket så som brukare.

På nätet, www.svenska.se, finns både Svenska Akademins ordbok och grammatikbok tillgänglig samt även Svenska Akademins ordlista. Sammantaget summerar David Håkansson att svenska språket är ett av de bäst beskrivna språken i världen.


På bild Lars Hedström programansvarig, John Hassler föredragshållare, Anders A Aronsson president.

2024-03-13

Onsdag den 13 mars besöktes Uppsala Rotaryklubb av en av landets mest profilstarka makroekonomer professor John Hassler som med sitt långa cv innehållande bl.a forskning vid Massachusetts Institute of Technology och Stockholms universitet, ordförande i Finanspolitiska rådet, ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne samt regeringen klimatutredare skapat en bred plattform för analyser av olika makroekonomiska inriktningar. Att notera vidare är att Hassler varit lärare åt två av Sveriges före detta finansministrar Anders Borg och Magdalena Andersson inom ramen för forskarutbildningen i nationalekonomi vid SU.

Under en tidsperiod av 15 år har John Hassler huvudsakligen intresserat sig för förhållandet markorekonomi och klimatforskning vilket bedrivits tvärvetenskapligt med framstående forskare inom klimatområdet, där Sverige för övrigt utmärker sig. Inom Hasslers forskning sätts det samman klimatekonomiska modeller för att analysera vilken klimatpolitik som fungerar och vilken som ej fungerar. Hasslers kunskap blev anledningen till att han av statsminister Ulf Kristersson och statsrådet/miljö-klimatminister Romina Pourmokhtari fick uppdraget att med mycket små medel och på kort tid sammanfatta sina slutsatser i en rapport med förslag på hur klimatpolitiken bör utvecklas till följd av EU:s klimatpaket Fit for 55. 18 oktober 2023 presenterades rapporten ”Sveriges klimatstrategi 46 förslag för klimatomställningen i ljuset av Fit for 55”.

Den naturvetenskapliga forskningen kring energibalansen där denna påverkas av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser är utgångspunkten i mycket av arbetet med klimatstrategier och klimatekonomiska modeller. Enkelt uttryckt så tar sig värmen, som är effekten av solljuset, med kortare hastighet bort från jorden p.g.a. ökade växthusgaser som stoppar värmens utflöde vilket gör planeten varmare. Hur mycket utsläpp som kan göras globalt sett tills det vi blir koldioxidneutrala görs i beräkningar sk koldioxidbudgetar med korrelation till hur mycket global uppvärmning vi accepterar. Utmaningar är bl.a. osäkerhetsintervall i beräkningarna men också konsekvenser för mänsklig välfärd så som extrema värmeböljor vilket är en effekt av klimatförändringar. Mot bakgrund av ovanstående krävs politiska beslut på global nivå som estimerar klimatkänslighet utifrån beräkningar i forskningen.

Utifrån ett makroekonomiskt perspektiv så kan klimatneutralitet nås utan större kostnader givet att ett tidsperspektiv finns på ca 30 år. Om ekonomin får tillräckligt med tid för omställning är den flexibel. Klimatneutralitet är alltså fullt förenlig med fortsatt tillväxt vilket så klart är särskilt viktigt för utvecklingsländer. Satsningar krävs genom att öka investeringskvoten i bl.a. grön energi i Sverige, EU och globalt med ca 2 % av våra inkomster. En klimatomställning till klimatneutralitet är en försäkring men ska göras under ordnade former, på ett bra sätt, som är förenlig med en god ekonomisk utveckling.

För en omställning behövs tre politikinstrument i Sverige enligt Hassler.

1. Instrument som fasar ut det fossila tex utsläppshandelssystem.

2. Riktning i politiken - all typ av politik som underlättar omställningen måste aktiveras – snabb omställning kräver regionalpolitik, industripolitik, omfördelningspolitik, energipolitik osv.

3.Inom ramen för olika globala plattformar så som EU, FN, IPCC förhandla och få med sig hela världen. Ökad press på t.ex. Kina, Indien, USA. Vidare hjälpa länder i Afrika och andra delar av världen som behöver stöd i omställningen. Utan gemensam global aktivitet så är arbetet meningslöst lokalt, regionalt och nationellt.

Sammantaget är detta möjligt enligt John Hassler. Läs hela rapporten här.

https://www.regeringen.se/.../sveriges-klimatstrategi...

På bild Lars Hedström programansvarig, John Hassler föredragshållare, Anders A Aronsson president.

På bild Anders A Aronsson president, Lisa Laun föredragshållare samt Lars Hedström programansvarig.

2024-03-06

Uppsala Rotaryklubb besöktes vid sitt möte den 6 mars av Finanspolitiska rådets vice ordförande Lisa Laun som höll ett föredrag med titeln ”Finanspolitiska rådet; dess roll och slutsatser”. Vid sidan av rådets arbete är Lisa verksam som forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, disputerad i nationalekonomi vid Stockholms universitet 2012 och är sedan 2020 docent vid samma universitet.

Finanspolitiska rådet inrättades 2007 och är en myndighet under regeringen med huvudsaklig uppgift att granska finanspolitiken. Rådet består av sex ledamöter och en ordförande som är fd riksbankschef Lars Heikensten. Utöver rådet så finns ett kansli med fem heltidsanställda som organiserar och administrerar arbetet. Sedan 2012 finns EU-direktiv med krav på att varje land har ett råd likt detta som granskar regeringens finanspolitik sk ”Independent Fiscal Institution (IFI)”

Finanspolitiska rådets ledamöter utses av regeringen till ett treårigt mandat efter förslag av en valberedning som består av ordförande och vice ordförande i finansutskottet samt generaldirektörerna för KI, SCB och IFAU. Ordförande för rådet kan sitta två mandatperioder.

Myndighetens uppgift är företrädesvis att följa upp och bedöma måluppfyllelsen i finanspolitiken och i den ekonomiska politiken och därmed bidra till en ökad öppenhet och tydlighet kring den ekonomiska politikens syften och effektivitet.

Vidare bedöma om finanspolitiken är förenlig med långsiktigt hållbara offentliga finanser och de budgetpolitiska målen, särskilt överskottsmålet och utgiftstaket, men också skuldankaret och vid behov det kommunala balanskravet.

Rådet ska även bedöma hur finanspolitikens inriktning förhåller sig till konjunkturutvecklingen och verka för en ökad offentlig diskussion i samhället om den ekonomiska politiken.

Rådets analyser och bedömningar lämnas i en årlig rapport till regeringen vilket inkluderar ett möte med finansministern, offentlig utfrågning i riksdagens finansutskott samt konferens med externa kommentatorer.

Lisa gav några inspel på de senaste årens fokusområden från rådets arbete som även fått stor offentlig debatt:

Budgetprocessen under och efter pandemin

Pensionssystemet

Klimatinvesteringar och offentlig skuldsättning

Samspel mellan finans- och penningpolitik

Elstödet

Vidare berättade också Lisa Laun om några av de aktuella ämnen som är uppe för diskussion inom ramen för myndigheten vilket bl.a. är rollfördelningen mellan penning- och finanspolitiken, behov av klimatåtgärder och offentliga investeringar, arbetsmarknadspolitiken, kommunernas ekonomiska situation samt ekonomisk ojämlikhet.

Efter föredraget följde en intressant frågestund. På bild Anders A Aronsson president, Lisa Laun föredragshållare samt Lars Hedström programansvarig.

På bild Anders A Aronsson president, Ingrid Isgren föredragshållare, Lars Hedström programansvarig.

2024-02-27

Uppsala Rotaryklubb besöktes vid sista mötet i februari av kammarchefen vid Åklagarkammaren i Uppsala Ingrid Isgren. Ett kärt återseende för många då Ingrid tidigare var medlem i klubben.

Rubriken på föredraget var ”Åklagarkammarens verksamhet och utmaningar i vår tid” vilket Ingrid redogjorde för på ett enkelt och informativt sätt. Åklagarkammaren i Uppsala har ca 60 anställda idag varav 35 åklagare och resten fördelas på beredningsjurister, handläggare och revisor. Myndigheten har tilldelats ökade resurser vilket fått resultatet att verksamheten växt kraftigt under de senaste 5 åren något som varit nödvändigt för att möta den grövre brottsligheten. Utöver resurstillskott upplever chefsåklagaren att rättsutvecklingen är på rätt väg och att stort gehör har funnits hos lagstiftaren för att anpassa lagar efter ny typ av brottslighet.

I Uppsala hanteras alla allmänna brott som ej handläggs av specialkammare så som miljöbrott, krigsbrott, korruption mm. Åklagarkammaren i Uppsala har ca 900 pågående åklagarledda förundersökningar.

Några av de utmaningar för verksamheten som Ingrid Isgren tog upp var den allt grövre brottsligheten som specifikt Uppsala län varit drabbad av. Vidare nya typer av brottlighet, användandet av IT och AI samt säkerhetsfrågor kopplat till personal.

Avslutningsvis utmanas organisationen också av en stor andel juniora medarbetare som ställer höga krav på ledarskapet. Mer information kan man finna via myndighetens hemsida.https://www.aklagare.se

På bild Anders A Aronsson president, Ingrid Isgren föredragshållare, Lars Hedström programansvarig.

På bild Lars Hedström programansvarig, Anders A Aronsson president, Daniel Brandell föredragshållare, Susanne Fagerberg medlem Uppsala Rotaryklubb

2024-02-14

Den 14 februari hade Uppsala Rotaryklubb besök av Daniel Brandell professor i materialkemi vid Uppsala universitet som talade utifrån rubriken ”Batterier och deras betydelse för framtidens energisystem”. Daniel ingår i nordens största grupp för batteriforskning, ”Ångström Advanced Battery Centre” och ses som en av de mer framstående forskarna inom sin disciplin.

Daniel uppehölls sig kring tre huvudfrågor; Varför har batterier blivit så intressant utifrån ett samhällsperspektiv? Hur mycket växer marknaden? Vilka är utmaningarna?

Litium jon-batterier är fokus för marknaden och konkurrerar ut mycket av övrig batteritillverkning. Dessa batterier ska till största del hamna i elfordon men även för energilagring med syfte att balansera elnätet. Som exempel finns i Uppsala Sveriges största batteri beläget vid Hotell Arenastaden i Gränbystaden. Det batterilagret ägs av Vattenfall och ingår i ett forskningsprojekt med syfte att bidra till att avlasta elnätet vid kapacitetsbrist. I dag finns eller planeras det för batterifabriker i Skellefteå, Mariestad, Kvarnsveden, Södertälje, Göteborg med Northvolt som den dominerande aktören. Detta industrikluster har på kort tid etablerat sig i Sverige med stora utmaningar i framför allt kompetens-/och utbildningsfrågor. Parallell utveckling av batterifabriksutbyggnad sker i många delar av världen vilket skapar stor dragkamp om arbetskraft. Det uppskattas att 800 000 arbetstillfällen finns kring Europas batteriindustrier.

Tillverkningen i Europa utmanas vidare av begränsade naturresurser och material. Endast 2 % av de europeiska batteriernas material/innehåll finns att tillgå i Europa. 98 % behöver importeras. Kina, Afrika och Sydamerika men även Australien står för stor del av råvarutillgången. Kina processar dock största delen av råvarorna innan de kommer till batterifabrikerna vilket är en utmaning i flera dimensioner. Tekniska utmaningar handlar bl.a. om batteriernas livslängd och säkerhet.

Uppsala universitet med Ångström Advanced Battery Centre utmärker sig med att koordinera europeiska kommissionens satsning på batterier som går under namnet Battery2030+, nationella nätverket Batteries Sweden samt fordonsindustrins forskningscentrum.

Mer att läsa finns på nedanstående länkar.

Ångström Advanced Battery Centre
https://www.kemi.uu.se/.../rese.../structural-chemistry/aabc

Battery2030+
https://battery2030.eu

Batteries Sweden
https://www.batteriessweden.se

På bild Lars Hedström programansvarig, Anders A Aronsson president, Daniel Brandell föredragshållare, Susanne Fagerberg medlem Uppsala Rotaryklubb

Lars Hedström programansvarig, Anders A Aronsson president, Erik Melander föredragshållare, Bengt Erik Jansson fd host area coordinator Rotary peace center.

2024-02-07

Uppsala Rotaryklubbs första februarimöte onsdag den 7/2 besöktes av Erik Melander som föredragshållare, föreståndare för Alva Myrdalcenter för kärnvapennedrustning. Kunskapscentrat är beläget vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala Universitet, där även Erik innehar en professur.

Uppdraget att bilda centrat gavs av regeringen till Uppsala universitet efter att konkurrerande förslag utvärderats av Vetenskapsrådet i samverkan med Försvarets forskningsinstitut och Strålskyddsmyndigheten. Uppsala universitets storlek skapar goda möjligheter för den tvärvetenskap som AMC kräver med en kombination av discipliner så som freds- och konfliktforskning, tillämpad kärnfysik, internationell rätt, med mera. Verksamheten finansieras genom anslag från utrikesdepartementet och Uppsala universitet.

Erik Melander talade vidare om det oroliga omvärldsläget som försvårar rustningskontrollen samt en eskalerande kommunikation från vissa ledare om hot om nyttjandet av kärnvapen. Nedrustningsavtal har dock fått till följd att antalet kärnvapen minskat kraftigt jämfört med kalla krigets dagar. AMC’s funktion är bred och omfattar undervisning, forskning samt samverkan med resten av samhället i frågor kring kärnvapennedrustning.

Alva Myrdal som givit namn åt centrat föddes i Uppsala 1902 och levde fram till 1986. Alva var socialdemokratisk politiker och diplomat med starkt engagemang i nedrustningsfrågor bl.a som ordförande i den svenska delegationen vid nedrustningskonferensen i Genève 1962-1973. Alva Myrdal tilldelades Nobels fredspris 1982. Erik Melanders föredrag introducerades musikaliskt av klubbens honorary Ulf Johansson Werre med stycket ”Peace” av Horace Silver.

Mer om AMC går att läsa här; https://www3.uu.se/alvamyrdalcentre


Mer om Alva Myrdal går att läsa här; https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Alva_Myrdal


På bild syns Lars Hedström programansvarig, Anders A Aronsson president, Erik Melander föredragshållare, Bengt Erik Jansson fd host area coordinator Rotary peace center.

President Anders A Aronsson, föredragshållare Simon Grzechnik och programansvarig Lars Hedström

Ulf Johansson Werre, klubbens honorary spelar "Money, money, money"

2024-01-31

Uppsala Rotaryklubbs möte onsdag 31/1 besöktes av Simon Grzechnik som föredragshållare, private banker med övergripande ansvar inom regionbanken vilket ungefär avser Mälardalen rent geografiskt.

Rubriken var ”inflation, räntor och geopolitisk oro - vad händer nu?” och tog avstamp i år 2020 med de pandemiska effekterna på finansmarknaden vilket övergick i släppta restriktioner och sedan Rysslands invasionskrig. Energibrist under 2022 triggade inflationen brett och resultatet blev höjda räntor 2022 och 2023 samt oro på både aktie- och bostadsmarknaden med fallande index/priser som resultat. Inflationsdämpade åtgärder har nu fått effekt och förväntningarna för 2024-2025 är räntesänkningar samt starkare kronkurs.

Summeringen är att finansmarknaden förväntar sig en mjuklandning. Orosmolnet är krigsutveklingen i Mellanöstern och Ukraina.

Simons föredrag introducerades musikaliskt av klubbens honorary Ulf Johansson Werre med ABBA’s ”Money, money, money”

På bild, president Anders A Aronsson, past president Dinu Dunca, domprost Uppsala pastorat/föredragshållare Matilda Helg, programansvarig Lars Hedström.

2024-01-24

Onsdagen den 24 januari 2024 hade Uppsala Rotaryklubb sitt andra möte för året. Många hade samlats för att lyssna till Uppsalas nya domprost Matilda Helg.

Matilda är född i Sillerud - Värmland, prästvigd för Göteborgs stift 2011 och har innan hon kom till Uppsala bl.a varit verksam som kyrkoherde för Södra Tjust pastorat.

Föredraget för dagen hade utgångspunkt i årets rotarymotto ”Create hope in the world”. Vi har alla ansvar, i tider av oro, att sprida hopp både som enskild individ men också i olika kollektiva grupper så som arbetsplatser, föreningar osv. Matilda framhöll bl.a vikten av att hopp inte ska likställas med optimism, då tar man ej människors oro på allvar, utan att förmedla att genom allas små insatser så görs skillnad i världen i stort. Många små insatser blir en gemensam enhet. Detta summerades fint i ärkebiskop Martin Modéus tes om ”Hoppets arkitektur” som följer;-samla människor till god gemenskap - för i gemenskap blir vi hoppfulla.-praktisk handling - att bidra skapar hopp.-skratta tillsammans - att skratta skapar gemenskap och hopp.

Bert Sundström, SVT-korrespondent Ryssland

2024-01-17

Uppsala Rotaryklubb höll sitt första möte för terminen idag onsdag 17 januari med ett föredrag av och med den smått legendariska SVT-journalisten Bert Sundström. Under 20 år var Bert Rysslandskorrespondent och rapporterade hem i otaliga direktsändningar,alltid med klarsynta och tydliga analyser.

Dagens föredrag hade rubriken ”Rysslands överfall på Ukraina - ett civilisationernas krig...” .. en koppling till klassiska boken av Samuel Huntington ”Clash of Civilisations” med tes om att människors kulturella och religiösa identiteter kommer att vara den primära källan till konflikter i världen efter det kalla kriget.Bert inledde föredraget i tiden kring 2014 då faktiskt kriget startade med annekteringen av Krim och sedan blev det fullskaligt anfall from februari 2022.

Många minnesbilder fick vi ta del av från 2014 och framåt vilket utmynnade i ett filmklipp som visades där Bert 2022 spådde att Ukrainarna ej kommer att ge sig i första taget. På den punkten har han och hela världen fått tydliga bevis. Bert Sundström avslutade med orden; ”Kom ihåg att Ukraina slåss för oss. Överge inte Ukraina”.Ett synnerligen aktuellt, starkt och intressant föredrag.

Vidare läste president Anders A Aronsson dikten ”Den underbara snön” av klubbmedlemmen Krystyna Hemström samt höll i parentation över nyligen bortgångne medlemmen Fredrik Fagerberg.

DR Magnus Öberg föreståndare för Uppsala conflict data program

2023-12-06

Temat för föredraget den 6 december var ”Hur slutar krig?”, med vår klubbmedlem Magnus Öberg, föreståndare för Uppsala Conflict Data Program, UCDP och tidigare prefekt vid Institutionen för freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet. UCDP är ett forskningsprogram som samlar in data om organiserat våld, baserat vid Uppsala Universitet, Sverige. Magnus berättade bl a att det är en begränsad andel krig som har tydligt slut, att någon part vinner eller att fred sluts. I andra fall kan det bli stilleståndsavtal som bara rullar på (som i Korea) eller krigshandlingarna avtar efterhand och rinner ut i sanden. Perspektiven framöver gällande Rysslands krig mot Ukraina och vad som kan komma att hända där är inte ljusa.

President-trio för verksamhetsåret 2024/2025 Heléne Lagerquist, Anders A Aronsson, Lars Hedström

Trio i eldsjälar för vårt projekt i Rumänien, Sten Ström, Eva Ahlsten, Dinu Dunca

2023-11-29

Vid Uppsala Rotaryklubbs lunchmöte den 29/11 hölls årsmöte där verksamhetsåret 2022/2023 avhandlades snabbt och effektivt av mötesordförande tillika nuvarande presidenten Anders A Aronsson. Årsmötet är också framåtblickande då ny styrelse väljs för verksamhetsåret 2024/2025. Vi välkomnar som nya medlemmar i styrelsen Heléne Lagerquist, inkommande president samt Eva Ahlsten, sekreterare. På bild 2024/2025:års president-trio, Heléne Lagerquist, Anders A Aronsson, Lars Hedström.

Utöver årsmötet så fanns tid för musikaliskt intermezzo av klubbens honorary Ulf Johansson Werre som spelade en egen komposition, ”Happy children with dance”, som uruppfördes vid Rotarygalan till förmån för ”End polio now” i universitetsaulan för ett antal år sedan.

Stycket kan även höras här;

https://youtu.be/IwBOGXtXDYY?si=ldcKTgil3T5QJitv

Avslutningsvis fick vi en fullmatad presentation av klubbens projekt med att stötta uppbyggnad av ett barnhem i Desesti i Rumänien, ett hem som, utöver att ta hand om rumänska barn, dessutom tagit hand om ett antal ukrainska barn som en följd av kriget i Ukraina. Eldsjälar är bl.a Dinu Dunca, Sten Ström och Eva Ahlsten som ses på bild.

President Anders A Aronsson och chefredaktör Johanna Odlander

2023-11-22

Denna onsdag hade Uppsala Rotaryklubb besök av Johanna Odlander, sedan juni chefredaktör och VD för Uppsala Nya Tidning. Hon höll sitt första externa föredrag hos oss vilket kändes både roligt och hedrande. Föredraget spände över en tidsrymd från bildandet av tidningen 1890 till idag. Utmaningarna för UNT redogjordes för både ur ett journalistiskt perspektiv men också affärsmässigt eftersom ledarrollen är delad mellan chefredaktör och VD. Det kan konstateras att mediehusen står inför stora förändringar på många plan och det blir intressant att följa Johannas framtida arbete. Avslutningsvis genomfördes vid mötet ett lotteri till förmån för Rotarys ungdomsutbyte. På bild klubbens president Anders A Aronsson och föredragshållaren Johanna Odlander.

President Anders A Aronsson, dagens föredragshållare Lizzie Scheja samt programansvarig Lars Hedström

2023-11-15

Idag hade Uppsala Rotaryklubb ett minnesvärt besök av Lizzie Scheja, direktör för Institutionen för judisk kultur i Sverige, som på ett tydligt och engagerade sätt berättade om verksamheten vars syfte är att initiera och genomföra kulturarrangemang som knyter an till den mångfacetterade judiska kulturen och aktualiserar judisk kultur inom filosofi, litteratur, konst, film och musik. Allt startade 2011 i mindre omfattning och har sedan vuxit till en betydande verksamhet som spänner över hela landet även om fokus är Stockholm. Under hösten var Judisk kultur i Sverige hedersgäst vid Göteborgs bokmässa något som rönte stor framgång med 36 seminarier och aktiviteter runt om i staden på bla stadsteatern och konserthuset. Institutionen för Judisk kultur i Sverige finansieras bl.a via Kulturrådet och donationer.

Mer info för den intresserade finns på; https://judiskkultur.se
På bild syns klubbens president Anders A Aronsson, dagens föredragshållare Lizzie Scheja samt programansvarig Lars Hedström

Anders A Aronsson president och föredragshållaren Bengt G Nilsson

2023-11-08

Dagens Rotarylunch besöktes av dokumentärfilmaren och journalisten Bengt G Nilsson som talade över rubriken ”Lundin oil och folkrättsbrotten”. Bengt har sedan 1970-talet besökt Sudan och fick uppdrag under början av år 2000 att för SVT’s räkning göra reportage från de södra delarna av landet, nuvarande Sydsudan. Han bevakade bla Lundin oils affärsutveckling i regionen som sedan blev dokumentär. Nu står ett par av ledarna för företaget anklagade för folkrättsbrott vid Stockholms tingsrätt i en historisk rättegång som beräknas pågå i ca 2,5 år. Förundersökningen har pågått i 10 år och sägs omfattande hisnande 80 000 sidor… Bengt har sammanfattat sina tankar gällande frågan i en bok med titeln ”Lundin oil och sanningen om södra Sudan”. På bild med boken Anders A Aronsson president och föredragshållaren Bengt G Nilsson

Mia Ramklint professor i barn- och ungdomspsykiatri

2023-11-01

Vid novembers första lunchmöte i Uppsala Rotaryklubb fick vi lyssna till ett aktuellt och intressant ämne - ”Antidepressiva till barn - risker och möjligheter”. Mia Ramklint, professor i barn och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet föredrog på ett enkelt och pedagogiskt sätt det komplexa ämnet. Kort och gott är som så ofta summeringen ”både och” användbar, i detta fall är medicinering och terapi det mest framgångsrika behandling av svår psykisk sjukdom hos unga. Mia framhöll också det stigma som finns kring frågorna om psykisk ohälsa som också stöttas av media som vill förenkla och hitta svarta och vita svar.

Polisinspektör Lisa Sannervik, kommunpolis Uppsala/Knivsta

2023-10-25

Igår hade vi besök av polisinspektör och kommunpolis Lisa Sannervik som talade om ett ämne som är viktigt på riktigt - ”Polisens arbete då våldet eskalerar”. På ett synnerligen pedagogiskt sätt redogjorde Lisa för hur polisens arbete ser ut, bakgrunden till läget samt den ”särskilda händelse” som finns i Region Mitt (Uppsala) med anledning av läget. En särskild händelse är en oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Vidare fokuserade Lisa hela föredraget på barnens perspektiv då många utnyttjas för kriminellas ärenden vilket är ett nytt tilltag. Ett aktivt möte med många frågor och dialog runt ett komplext ämne.

Programansvarig Lars Hedström samt föredragshållaren Torgny Håstad

2023-10-18

Denna onsdag hade Uppsala Rotaryklubb förmånen att lyssna till en av Sveriges mest framstående jurister fd justitierådet och professor emeritus i civilrätt Torgny Håstad som föredrog över ämnet ”Koranbränningar och lagen”. Torgny beskrev rättsläget och de lagrum som är föremål att stå som grund i domstolen men även de svåra avvägningar som HD står inför då praxis ska läggas. Torgny är också klubbens honorary vilket även jazzpianisten Ulf Johansson Werre är som introducerade föredraget musikaliskt med Ellington/Tizols Caravan. Denna onsdags möte leddes av klubbens past president Anna Packalén Parkman då klubbens president Anders A Aronsson hade frånvaro pga både friande av egen högtidsdag och älgjakt. På bild klubbens programansvarig Lars Hedström samt föredragshållaren Torgny Håstad.

Professor Cecilia Rydinger fördrar om ”Eric Ericson den konstnärliga pedagogen och pedagogiska konstnären”.

Professor emeritus i kördirigering Stefan Parkman, professor vid KMH Cecilia Rydinger, klubbens president Anders A Aronsson.

2023-10-11

Idag fick vi lyssna till en mästare som berättade om en annan mästare! Cecilia Rydinger OD’s dirigent sedan snart 16 år tillbaka, även professor vid Kungliga Musikhögskolan samt dess tidigare rektor berättade om hennes stora forskningsarbete om dirigentnestorn Eric Ericson. Att dokumentera Eric Ericsons oöverskådliga, långa och gedigna karriär är av största vikt för bevarandet och överföring av kunskapen till framtida generationer. Hans inflytande för en lång rad av nu verksamma dirigenter inkl föredragshållaren är betydande. Vi ser fram emot sammanställningen som kommer i bokform med titeln ”Eric Ericson - Den konstnärliga pedagogen och pedagogiska konstnären” under 2024. Dagens föredrag introducerades musikaliskt av klubbens honorary Ulf Johansson Werre med ” In a sentimemtal mood” som även återkom vid avslutet av mötet som ackompanjatör då klubben stämde in i ”Ja må han leva” för att hylla vår president Anders A Aronsson som inom kort jubilerar!

Anders A Aronsson, president, Kerstin Brunnberg Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö, Lars Hedström programansvarig

17 Rotaractmedlemmar från Libanon, Tyskland, England mfl

2023-10-04

Idag gästades Uppsala Rotaryklubb av före detta VD för Sveriges Radio och smått legendariska journalisten Kerstin Brunnberg som i sin egenskap av mångårig styrelseledamot i Stiftelsen Bergmangårdarna på Fårö berättade om dess uppkomst, nutid och framtid. Stiftelsen ger konstnärer och forskare möjlighet att under viss tid, få möjlighet att bo på Fårö i Ingmar Bergmans byggnader för forskning och skapande. Föredraget hölls på engelska då många av gästerna vid mötet var internationella som skulle på Rotaract European Meeting in Stockholm som äger rum den 5-8 oktober. Rotaract ses som Rotarys ”ungdomssektion” och utgörs av klubbar där studenter och yrkesverksamma från 18 år samlas för att nätverka, möta samhällsledare, utveckla ledarskapsegenskaper och genomföra serviceprojekt. Deltagarna kom från bl a Tyskland, England och Libanon. För den som vill läsa mer om Bergmangårdarna på Fårö så finns en länk nedan.

https://bergmangardarna.se

Professor i epidemiologi Johan Sundström

Klubbens honorary Ulf Johansson Werre

2023-09-27

Onsdagens rotarylunch gästades av professorn i klinisk epidemiologi vid Uppsala Universitet Johan Sundström som på sitt pedagogiska sätt redogjorde för hans forskning inom individbaserad blodtrycksbehandling. Mycket intressant och uppskattad dragning som även tog upp ett antal forskningsmetodiska utmaningar. Föredraget introducerades musikaliskt av klubbens honorary Ulf Johansson Werre. Den som ej deltog vid mötet kan med fördel se Johan presentera sin forskning i TV4 Nyhetsmorgon enligt nedan länk.

https://www.tv4.se/.../banbrytande-svensk-forskning-pa...

På bild Lars Hedström programansvarig, Anders Kreuger föredragshållare, Anna Packalén Parkman past president och Anders A Aronsson president.

2023-09-20

Vid dagens lunchmöte fick vi lyssna till ett föredrag av en av barncancervårdens pionjärer, överläkare Anders Kreuger, som på ett synnerligen trevligt och pedagogiskt sätt talade om den tidiga barnonkologins utmaningar och framsteg. Anders har gjort så mycket för så många inom sin disciplin men framhåller själv gärna andra kollegor och det fina samarbetsklimat som funnits i Uppsala och Sverige. Anders egna gärning är dock så stor att han förärats att namnge en av UAS föreläsningssalar med sitt namn, Kreugersalen.

Fd chefsdramaturg vid Kungliga Operan Stefan Johansson

2023-09-13

Onsdagens rotarylunch gästades av legendariska chefsdramaturgen vid Kungliga Operan Stefan Johansson som på sitt alldeles egna, inlevelsefulla sätt talade om operan och teaterns utveckling under hans livstid. Alltifrån hans första möte med opera som 11-åring i form av Parsifal till hans senaste medverkan som skådespelare i Strindbergs Ett drömspel 2019. En lunch att minnas i dubbel bemärkelse.

Lars Hedström programansvarig, Bo Pellnäs föredragshållare, Anders A. Aronsson president.

2023-09-06

Idag hade Uppsala Rotaryklubb ett välbesökt lunchmöte då Bo Pellnäs överste av första graden med mångårig internationell FN-bakgrund bla som fredsförhandlare på Balkan samtalade med klubbens programansvarige Lars Hedström om säkerhetspolitiska situationen i USA, på Balkan, i Sverige mm. Klubben samlade också, genom ett lotteri, in pengar till barnhemmet i Maramures, Rumänien, som vi stöttar på olika sätt.

Styrelseordförande i FOI, fd talman Björn von Sydow

2023-08-30

Idag onsdag 30/8 gästades Uppsala Rotaryklubb av Björn von Sydow som höll ett trevligt, innehållsrikt och engagerat föredrag om Totalförsvarets forskningsinstitut för vilken han är ordförande sedan 2019.Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Inom FOI forskar man kring säkerhet på alla samhällsnivåer - nationellt, regionalt och lokalt. De skapar, värnar och förmedlar relevant och integritetskritisk kunskap. FOI:s kunskap är dessutom efterfrågad internationellt och leder flera EU-projekt. FOI ska vara den främsta kunskapskällan för ökad förmåga och förnyelsekraft i totalförsvaret.

Eftet mötet togs bl a denna bild med guvernören Birgitta Dickson omgiven av klubbens president Anders A. Aronsson, Anna Packalén Parkman past president och inkommande president Lars Hedström.

Idag hade Uppsala Rotaryklubb säsongsstart för verksamhetsåret 2023/2024 med besök av den nya distriktsguvernören Birgitta Dickson, som utvecklade internationella Rotarypresidentens motto för verksamhetsåret ”Create Hope in the World” - nog så angeläget tema i dessa dagar.

Anders A. Aronsson och Anna Packalén Parkman under det gångna (2022-2023) årets samarbete!

Anna Packalén Parkman överlämnar presidentkedjan till Anders A. Aronsson

Lars Hedström, Anna Packalén Parkman och Anders A. Aronsson

Matilda Johansson Werre

Far och dotter: Matilda och Ulf Johansson Werre

2023-06-14

Uppsala Rotaryklubb hade säsongsavslutning med sommarfest och presidentskifte vid dagens lunchmöte.
M Anna Packalén Parkman överlämnade presidentkedjan till den som varit inkommande president under gångna verksamhetsåret, Anders A. Aronsson. Vi minglade och umgicks i trivsamma former som vanligt, med närmare femtio närvarande, avgående förtroendevalda avtackades, vi firade några medlemmar som fyllt jubileum, programblad med höstens alla lunchprogram delades ut, förnämligt sammanställt av nästa års inkommande president Lars HedströmSedan upplyftes vi i anden av sång och musik. Matilda Johansson Werre sjöng några Gershwinklassiker, ackompanjerad av Ulf Johansson Werre, varefter vi avslutade med att gemensamt sjunga ”En vänlig grönskas rika dräkt har smyckat dal och ängar….”.

Det var en glad tillställning, en fin säsongsavslutning! 

 

Medlemmarna i Uppsala Rotaryklubb lyssnar på föredraget!

Stefan Attefall

2023-06-07

Uppsala Rotaryklubb gästades vid veckans lunchmöte onsdag 7 juni av Uppsala läns nye landshövding Stefan Attefall, som berättade dels om länsstyrelsens breda uppgiftsportfölj, dels om landshövdingens mångfacetterade uppdrag. 

Sten Ström, ord. för budgetmötet

Susanne Söderberg, skattmästare

Dinu Dunca

Ulf Johansson Werre

Sten Ström och Ulf Johansson Werre

2023-05-31

Uppsala RK:s Klubbsamråds- och budgetmöte. Efteråt gav Dinu Dunca, Sten Ström och Ulf Johansson Werre en kort rapport från deras innehållsrika resa till Rumänien tidigare i maj.  

Jesper Magnusson

Fredens hus

Internationella konferensen i Uppsala aug. 2023

2023-05-24

Jesper Magnusson, verksamhetschef för Fredens Hus, pratade om dess verksamhet och också om den internationella konferensen för fredsmuseer som hålls i Uppsala i augusti 2023.

Karin Perers

Mikael Jansson, Jan-Erik Wikström, Karin Perers, Anna Packalén Parkman

2023-05-17

Karin Perers, styrelseordförande för Skogsägareföreningen Mellanskog, berättade om de privata skogsägarnas betydelse för svensk skogsnäring och ekonomi. 

Erik Skogh

Erik Skogh

2023-05-10

Vår klubbmedlem, Erik Skogh, lärare på Eriksbergsskolan, höll sitt fänglande ego-föredrag.   

Mats Engman

Anders A. Aronsson, Mats Engman och Anna Packalén Parkman

2023-05-03

Generalmajor Mats Engman, säkerhetspolitisk expert på Institute for Security and Development Policy, berättae om relationen Ryssland - Kina och riskerna för ett nytt kallt krig.

Håkan Nilsson

2023-04-26

Vår egen klubbmedlem, Håkan Nilsson, kyrkoherde emeritus och ordförande för Uppsala stiftsråd för Svenska kyrkan i utlandet, höll ett mycket inspirerande ego-föredrag.

Stefan Lundblad

2023-04-19

Stefan Lundblad, länsmuseichef och landsantikvarie vid Upplandsmuseet, berättade om museets uppdrag, aktualiteter och kommande projekt.     

Lisa Skiöld

2023-04-12

Lisa Skiöld, verksamhetschef på Barnombudet i Uppsala län, höll ett mycket intressant föredrag om FNs deklaration beträffande barnets rättigheter, exemplifierat med många exempel på hur de gestaltar sig i praktiken i vårt eget område.  

Lillemor Delking

2023-04-05

Klubbens egen medlem, Lillemor Delking, höll ett intressant och uppskattat ego-föredrag.

Görel Kristina Näslund

2023-03-29

Görel Kristina Näslund, författare, journalist, psykolog och medicine doktor berättade i sambande med sin nyutkomna bok Virginia Woolf - en biografi om den fascinerande personligheten Virginia W!

Karin Larsson

Karin Larsson

2023-03-22

Vår egen klubbmedlem, Karin Larsson, Professor emer. i oorganisk kemi vid Institutionen för kemi - Ångström, Oorganisk kemi, höll ett innehållsrikt och inspirerande ego-föredrag. 

Patrik Kiraly

2023-03-15

Patric Kiraly, huvudprojektledare för Uppsala kommuns, berättade om  arbete med ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.     

Joachim Danielsson

Joachim Danielsson

2023-03-01

Joachim Danielsson, stadsdirektör Uppsala kommun, berättar om ledarskapets utmaningar i en politiskt styrd verksamhet, synnerligen mångskiftande verksamhet, med bortåt 20 000 anställda.

Mikael Jansson

2023-02-22

Vår egen klubbmedlem, Mikael Jansson,  sångare, musiker, författare samt pensionerad presschef SLU och - inte minst - sekreterare i vår Uppsala Rotaryklubbs styrelse, höll ett mycket intressant och fängslande ego-föredrag, 

Kjell Aleklett

2023--02-15

Kjell Aleklett, professor emeritus i geovetenskap och författare, presenterade sin nyutkomna bok Nr 81 Johan Kind och kronprins Karl Johan. Han gav oss den spännande bakgrunden till boken som bygger på sex års forskning om Kjells förfader Johan Kind och hans tid som soldat i kronprins Karl Johan Bernadottes armé under andra Napoleonkriget. 

Lotta Triller

Uppsala RK:s lunch 1.01.23

Anna Packalén Parkman, Lotta Triller och BIrgitta Kulling

2023.02.01

Lotta Triller, entreprenör och chef för Triller Mat & Bröd, som nyligen 2022 fått Uppsala kommuns hedersmedalj, berättade om sin företagarresa      

Patrik Oksanen

2023-01-25

Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk expert, ledamot av Krigsvetenskapsakademin, gav oss (via zoom) en lika intressant som innehållsrik och värdefull bild av Sveriges säkerhetspolitiska läge 

Gerhard Holmgren

Erik Skogh, Gerhard Holmgren och Anders A. Aronsson

Anders A. Aronsson, Gerhard Holmgren och Sten Ström

2023-01-18

Gerhard Holmgren, f d generalsekreterare för RIO, Rörelsefolkhögskolornas Intresseorganisation, gav oss en överblick om Sveriges folkhögskolor, vad de betyder för bildning, kultur, integration och demokrati.

Stefan Parkman och Ulf Johansson Werre

Ulf Johansson Werre

Per Hansson

Anna Packalén Parkman

2022-12-21

Uppsala Rotaryklubbs julavslutning, med allsång, piano- och banjo spel samt betraktelse! 

DG Peter Moberg

Ulf Johansson Werre, AG Sten Hellström, DG Peter Moberg, Anna Packalén Parkman, Anders A. Aronsson, Eva Ahlsten, Dinu Dunca

2022-12-14

DG Peter Mobergs besök vid Uppsala Rotaryklubb.

Lars Johansson

2022-12-07

Lars Johansson, strategisk verksamhetsledare, för Tankesmedjan Movium – som finns vid Sveriges Lantbruksuniversitet och är mötesplatsen för alla som arbetar med och ser stadens utemiljö som en viktig resurs i skapandet av attraktiva städer – berättade om dess verksamhet.

Erik Eckerdal

2022-11-23

Klubbens egen medlem Erik Eckerdal, som snart tillträder som biskop för Visby stift, berättade om sina kommande uppdrag och förväntningar inför det nya ansvarsfulla arbetet. 

Anders A, Aronsson (årsmötets ordförande, Susanne Söderberg (kassör) och Mikael Jansson (sekreterare)

Uppsala Rotaryklubbsmedlemmar

Dinu Dunca (Past President)

2022-11-30

Uppsala Rotaryklubbs årsmöte; Anders A. Aronsson valdes till mötets ordförande.

Efter årsmötets slut tog Dinu Dunca vid och berättade om projektet "Insamling Desesti", till förmån för föräldralösa ukrainska och rumänska barn i Rumänien.

Thomas Bertilsson

Upplandstiftelse

Thomas Bertilsson tillsammans med klubbens president Anna Packalén Parkman

2022-11-16

Thomas Bertilsson, VD för femtioårsjubilerande Upplandsstiftelsen, berättade engagerande om den stora tillgång som alla vi i Uppsala län har i form av Upplandsstiftelsen. 

Anna-Lena Holmström

2022-11-09

Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv, gav oss en bred och insiktsfull bild av hur företagarna upplever näringslivsklimatet i Uppsala,    

Anders Lundwall

Per Uhlén

2022-11-02

Två mycket intressanta, innehållsrika och roliga Mini-Egoföredrag av våra egna klubbmedlemmar: Anders Lundwall och Per Uhlén.

Ulf Durling

Ulf Durling och Anna Packalén Parkman

Ulf Durling

2022-10-26

Ulf Durling, psykiatriker som skrivit en lång rad deckare, aktiv i Svenska Deckarakademin sedan 1981, berättade på ett mycket inspirerande och inte minst roligt och fängslande sätt om sin väg till författarskap, om Deckarakademin och om mycket annat!  

Karin Hassan Jansson

2022-10-19

Karin Hassan Jansson, docent och lektor i historia vid Uppsala Universitet, gav i sitt mycket intressanta föredrag många inblickar i historieforskning kring ledning och styrning i det tidigmoderna Sverige. 

Eva Edwardsson

2022-10-12

Uppsala kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson berättade – i sitt mycket intressanta anförande under titeln ”Vad gör en ordförande i kommunfullmäktige” – vad som ingår i uppgifterna för en kommunfullmäktigeordförande. 

Erik Skogh

2022-10-07

Vår nya Uppsala Rotaryklubbs medlem, Erik Skogh, gymnasielärare och tidigare Rotaractengagerad, gav en mycket intressant och fascinerande föreläsning om Drottning Elizabet II:s 70-års långa och unika livsgärning.

Klaus Pontvik

2022-09-28

Klaus Pontvik,  Executive Director at Uppsala Int. Guitar Festival, talade engagerat och fängslande om hur man bygger och leder kultufestivaler.

Lisa Thörn

2022-09-24

Dagens gäst, Lisa Thörn, VD i Citysamverkan Uppsala samt ordförande i Bröstcancerföreningen, berättade fängslande om vår stads sociala och kulturella liv, då Uppsala City – en levande stadskärna – strävar mot ett mer attraktivt city som är trygg och attraktiv dygnet om.

Kersti

Kaj

2022-09-14

Två fina, intressanta och roliga mini ego-föredrag av Kersti Ullenhag, professor em. i ekonomisk historia och Kaj Anderberg, musikskolerektor em. 

Björn-Ove Björk

 2022-08-31

Björn-Owe Björk (KD), Regionråd, vice ordförande regionstyrelsen Uppsala höll ett uppskattat föredrag i serien "ledarskap" och berättade om sin syn på politiskt ledarskap och dess olika dimensioner.  

Jennie Claesson

2022-09-07

Jennie Claesson, kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala kommun höll ett mycket välframfört och engagerande föredrag, det tredje i vår temaserie "Vad innebär politiskt ledarskap för mig". En livlig diskussion följde.


Eva

Andreas

2022-08-24

Dagens två mini-ego-föredrag av Eva Gyllensvaan och Andreas Christoffersson var synnerligen inte bara intressanta och inspirerande utan också berörande, vart och ett på sitt sätt! Tack Eva och Andreas att ni ville dela med er av era livsberättelser! 

Erik Pelling

2022-08-17

Uppsala Rotaryklubb öppnade säsongen med ett mycket intressant föredrag av kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling.